Схвалено перший препарат генної терапії проти СМА 25 Травня, 2019 Дослідження, Событие, Статьи

AveXis анонсувала інноваційні програми доступу до генної терапії Zolgensma® для американських платників і їх сімей.

  • Одноразове лікування за допомогою Zolgensma (onasemnogene abeparvovec-xioi) призначене для заміни тривалої терапії протягом усього життя у всіх пацієнтів зі СMA у дітей.
  • Річна вартість Zolgensma становить 425 000 доларів США в рік протягом 5 років: на 50% менше, ніж кілька встановлених цінових орієнтирів, заснованих на вартості, включаючи 10-річну поточну вартість лікування хронічної СMA. Або 2125000 доларів США за одну ін’єкцію.
  • AveXis тісно співпрацює з платниками для створення 5-річних угод, заснованих на результатах, і нових варіантів оплати за часом; Програма Time is Neurons для підтримки пост-діагностики швидкого лікування СMA
  • Комплексна програма OneGene  TM забезпечує спеціалізовану, індивідуальну підтримку пацієнтів на Zolgensma

Базель, 24 травня 2019 г. – AveXis, компанія Novartis, сьогодні оголосила про інноваційні програми доступу Zolgensma  ®  (оназемноген abeparvovec-xioi) для лікування дітей віком до 2 років з спінальною м’язовою атрофією (СMA) з біаллельною мутацією в гені виживання мотонейронів ( SMN1 ). AveXis тісно співпрацює з платниками, пропонуючи варіанти оплати протягом 5 років і засновані на результатах угоди до 5 років, а також надає програму для пацієнтів, що забезпечує доступність ліків.

«Zolgensma – це історичний прогрес в лікуванні СМА і знакова єдиноразова генна терапія. Наша мета: забезпечити широкий доступ пацієнтів до цього процесу трансформації ліків і поділитися цінністю з системою охорони здоров’я », – сказав Вас Нарасімхан, генеральний директор Novartis. «Ми використовували засновані на вартості структури ціноутворення, щоб оцінити Zolgensma приблизно на 50% менше, ніж кілька встановлених еталонів, включаючи поточну 10-річну вартість постійного лікування СMA. Крім того, очікується, що ціна Zolgensma буде в межах традиційних витрат. Пороги ефективності, використовувані ICER при оновленні для його повних позначених показань. Ми вважаємо, що, прийнявши цей відповідальний підхід, ми допоможемо пацієнтам отримати вигоду з цієї медичної інновації та згодом забезпечити значну економію для системи».

«Інноваційні ліки, такі як Zolgensma, вимагали, щоб ми були в рівній мірі інноваційними і пропонували індивідуальні рішення для задоволення численних потреб платників і пацієнтів», – сказав Дейв Леннон, президент AveXis. «Ми співпрацюємо, щоб прискорити прийняття рішень про покриття як з державними, так і з комерційними платниками. Ми пропонуємо модель оплати з відстрочкою за часом, з договором на лікування, щоб пристосуватися до існуючої структури системи охорони здоров’я США, і ми також уклали угоди, засновані на результатах домовленостей з платниками, тому що ми віримо в довгострокову цінність Zolgensma і готові підтримати терапію”.

Поточна 10-річна вартість постійної терапії, яка надається протягом усього життя пацієнта, часто може перевищувати 4 мільйони доларів США тільки в перші 10 років життя маленької дитини. Крім того, ця терапія припиняє працювати, якщо лікування зупинено. Очікується, що Zolgensma заощадить витрати в системі охорони здоров’я в порівнянні з постійною терапією для лікування і догляду за СMA. Оптова вартість придбання Zolgensma в розмірі 2,125 млн. Дол. США становить:

  • 50% 10-річної вартості поточного лікування СMA (оцінюється в 4,1 млн. Доларів США)
  • На 50% нижче 10-річних витрат на лікування генетичних дитячих дуже рідкісних захворювань (за оцінками від 4,4 млн до 5,7 млн ​​доларів США)
  • На 50% нижче порога рентабельності дуже рідкісних захворювань ICER;  Ціноутворення Zolgensma встановлює приблизно 250 000 доларів США в рік з поправкою на якість (QALY).

«Ми знаходимося на початку захоплюючого періоду в сфері охорони здоров’я, коли ми зможемо побачити значні успіхи в області медичного обслуговування за допомогою потенційно зцілюючої генної терапії. Хоча є багато питань, які ми, як система охорони здоров’я, повинні розглянути; наша робота полягає в тому, щоб ці життєво важливі ліки були доступними для пацієнтів, які їх потребують », – сказав Стів Міллер, доктор медичних наук, головний лікар Cigna Corporation. «Ми з нетерпінням чекаємо на продовження роботи, яку ми почали з AveXis, щоб знайти унікальні рішення, такі як платежі в розстрочку і засновані на результатах угоди для цієї генно-модифікуючої терапії життя».

AveXis уклала партнерські відносини з Accredo®,  щоб запропонувати можливість оплати протягом 5 років, щоб полегшити можливі короткострокові бюджетні обмеження, особливо для штатів, дрібних платників і самозастрахованних роботодавців. Крім того, CuraScript SD®  був обраний в якості єдиного спеціалізованого дистриб’ютора, враховуючи його досвід щодо рідкісних захворювань, включаючи генну і клітинну терапію.

Відображаючи новаторський характер цих програм, більше 15 платників обговорюють умови з AveXis, причому деякі вже в принципі погодилися з умовами.

«Ми дуже раді, що можемо запропонувати нашим членам доступ до цієї революційної генної терапії, особливо в світлі того, що AveXis погодилася вбезпечити частину витрат, в залежності від ефективності протягом п’ятирічного періоду», – сказав Майкл Шерман. , MD, MBA, головний лікар Гарвардського медичного центру Пілігрим. «Клінічні переваги генної терапії для дітей з небезпечними для життя генетичними захворюваннями, такими як СMA, незаперечні, і наша інноваційна угода, заснована на результатах, допомагає забезпечити баланс між доступом і доступністю для наших учасників… ми вважаємо, що ми зобов’язані забезпечити доступ до цього рятівного лікування ».

OneGene ProgramTM для підтримки пацієнтів та їх сімей в процесі лікування за допомогою програми підтримки пацієнтів Zolgensma
AveXis, починає програму, яка називається OneGene ProgramTM , і являє собою комплексну індивідуальну програму підтримки, яка надає спеціалізовану персоналізовану групу підтримки, орієнтовану на потреби кожної сім’ї протягом усього курсу лікування в Zolgensma. Це включає в себе відповіді на питання про Zolgensma, перевірки допомоги відшкодування і координації програм фінансової допомоги для відповідних пацієнтів.

Навчальна  програма  Time is Neurons  для комерційних платників і державні програми Medicaid для підтримки швидкого лікування
Втрачені рухові нейрони не вдасться заміннити, а це значить, що рання діагностика і лікування мають вирішальне значення. Завдяки навчальним зусиллям Time is Neurons, AveXis працює тісно з платниками, щоб підкреслити важливість раннього лікування. AveXis забезпечує невідкладну необхідність лікування маленьких пацієнтів зі СMA з метою скорочення часу обробки попереднього дозволу, що дозволяє їм в ідеалі лікуватися протягом 2 тижнів після постановки діагнозу.

AveXis докладає багато зусиль для того, щоб зробити терапію доступною для дітей у всьому світі завдяки розширеному плану виробництва і платного плану керованого доступу. 
AveXis планує зробити Zolgensma доступним для пацієнтів в усьому світі; одночасна пріоритетна реєстрація почалася в 2018 році в США, Європі і Японії. Йде підготовка до подачі заявки на реєстрацію в інших країнах. Тим часом AveXis домовилася зробити продукт доступним для міжнародних ринків, відповідно до місцевих законів і правил, в рамках своєї платної Програми керованого доступу, завдяки співпраці з Durbin, постачальника третьої сторони. Міжнародні запити щодо доступності Zolgensma за межами США можуть бути зроблені, зв’язавшись з Дурбін по AveXisMAP@DurbinGlobal.com або +44 20 8869 6506.

Клінічні дані Zolgensma

Ефективність Zolgensma у маленьких пацієнтів віком до 2 років зі СMA з біаллельними мутаціями в гені SMN1 була оцінена в STR1VE і в START. (відкриті клінічні дослідження) . Пацієнти мали появ клінічних симптомів СMA до 6-місячного віку. Всі пацієнти мали генетично підтверджені біаллельні делеції гена SMN1 , 2 копії гена SMN2 і відсутність модифікації c.859G> C в 7 екзоні SMN2.ген (який передбачає більш м’який фенотип). Всі пацієнти мали вихідні титри антитіл проти AAV9 <= 1:50, виміряні за допомогою ELISA. В обох випробуваннях Zolgensma вводили у вигляді однодозової внутрішньовенної інфузії.

Ефективність була встановлена ​​на основі виживання і досягнення рухових віх в розвитку, таких як сидіння без підтримки. Виживання визначалося як час від народження до смерті або постійної вентиляції легенів. Постійна вентиляція була визначена як потреба інвазивної вентиляції (трахеостомія) або респіраторної допомоги протягом 16 або більше годин на день (включаючи неінвазивну вентиляційну підтримку) безперервно протягом 14 або більше днів при відсутності гострої виліковної хвороби, виключаючи постопераційну вентиляцію. Ефективність також була підтверджена оцінками використання апарату ШВЛ, нутрітивної підтримки і балами по дитячій нервово-м’язовій недостатності в дитячій лікарні Філадельфії (CHOP-INTEND). CHOP-INTEND – це оцінка моторних навичок у пацієнтів зі СMA.

У триваюче клінічне дослідження STR1VE було включено 21 пацієнта (10 хлопчиків і 11 дівчаток) зі СМА. До лікування за допомогою Zolgensma жоден з 21 пацієнта не потребував неінвазивної підтримки ШВЛ (NIV), і всі пацієнти могли харчуватися виключно перорально (тобто не потребували неорального харчування). Середній бал CHOP-INTEND на вихідному рівні склав 31,0 (від 18 до 47). Всі пацієнти отримували Zolgensma 1,1 × 10 [1] [4] мкг / кг. Середній вік 21 пацієнта на момент лікування склав 3,9 місяця (від 0,5 до 5,9 місяця).

Станом на кінець 2018 року  19 пацієнтів були живі без постійної вентиляції і продовжували дослідження, в той час як один пацієнт помер у віці 7,8 місяців через прогресування захворювання, і ще один пацієнт вийшов з дослідження у віці 11,9 міс. 19 виживших пацієнтів, які продовжували дослідження, мали вік від 9,4 до 18,5 місяців. Згідно з даними, 13 з 19 пацієнтів, які продовжували дослідження, досягли 14-місячного віку без постійної вентиляції, що є одним з основних показників ефективності дослідження. На додачу до виживання, оцінка іншої кінцевої точки ефективності на первинній основі показала, що 10 з 21 пацієнта (47,6%) досягли здатності сидіти без підтримки протягом> = 30 секунд у віці від 9,2 до 16,9 місяців (середній вік становив 12,1 місяця)). Грунтуючись на природної історії хвороби, очікується, що пацієнти, які відповідали критеріям вступу в дослідження, не могли б сидіти без підтримки, і тільки приблизно 25% цих пацієнтів мали б вижити (тобто бути живими без постійної вентиляції) у віці старше 14 місяців. Крім того, 16 з 19 пацієнтів не потребували щоденного використання НІВЛ.

Порівняння результатів тривалого клінічного дослідження з доступними даними природних анамнезів у пацієнтів зі СМА з дебютом в дитячому віці є основним доказом ефективності Zolgensma.

У завершеному клінічному дослідженні START було зареєстровано 15 пацієнтів (6 хлопчиків і 9 дівчаток) зі СМА , 3 в групі з низькою дозою і 12 в когорті з високою дозою. Під час лікування середній вік пацієнтів в групі з низькою дозою становив  6,3 місяця (в діапазоні від 5,9 до 7,2 місяців) і 3,4 місяця (в діапазоні від 0,9 до 7,9 місяців) у групі з високим  дозування. Дозування, отримане пацієнтами в низькодозової групі, становило приблизно одну третину від дозування, яке отримували пацієнти в високодозової групі. Однак точні дози Zolgensma, отримані пацієнтами в цьому  клінічному дослідженні, не відомі через зміну методу вимірювання концентрації Zolgensma і зниження концентрації зберігається Zolgensma згодом. Ретроспективно оцінений діапазон високих доз становить приблизно від 1,1 × 10 [1] [4] до 1.

Через 24 місяці після інфузії Zolgensma один пацієнт з низькодозової групи досяг кінцевої точки постійної вентиляції; Всі 12 пацієнтів високих доз були живі без постійної вентиляції. Жоден з пацієнтів в низькодозової групі не міг сидіти без підтримки, стояти або ходити; в групі з високими дозами 9 з 12 пацієнтів (75,0%) могли сидіти без підтримки більше 30 секунд, а 2 пацієнта (16,7%) могли стояти і ходити без сторонньої допомоги. Порівняння результатів групи з низькою дозою з результатами групи з високою дозою показує залежність доза-результат, що підтверджує ефективність Zolgensma.

 

Про Zolgensma® (онасемноген abeparvovec-xioi)

Zolgensma (оназемноген abeparvovec-xioi) є запатентованою генною терапією, схваленою Управлінням із санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США, для лікування дітей віком до 2 років з атрофією м’язів (СMA).

Генна терапія Zolgensma розроблена для усунення генетичної першопричини СMA шляхом надання функціональної копії гена SMN людини, щоб зупинити прогресування захворювання за допомогою стійкої експресії білка SMN  шляхом одноразової внутрішньовенної (IV) інфузії. Zolgensma є першим схваленим терапевтичним засобом на патентованій платформі для лікування рідкісних моногенних захворювань з використанням генної терапії. Очікується, що терапія також отримає схвалення в Японії і Європейському Союзі до кінця цього року.

Джерело: https://nnd.name/2019/05/zolgensma-odobren-fda-i-oczenen-v-2125000/