МОЗ надає реімбурсацію ліків СМА 11 Грудня, 2022 Акції, лікування, Событие

9 Грудня 2022
Пацієнтську спільноту сколихнуло повідомлення про те, що держава уклала до 2026 року (на 3 роки) договори керованого доступу (ДКД) на закупівлю лікарського засобу рисдиплам (торгова назва  Еврісді) компанії ROCHE.

З одного боку – це прорив для пацієнтів з орфанною нозологією. що ніколи не фінансувалась  державою, та для якої не існувало ніяких зареєстрованих лікарських засобів до 2016 року.

З іншого боку, навіть беручи до уваги умови повномасштабної війни з агресором росія, рішення прийнято без участі думки пацієнтської спільноти, з прихованими та непрозорими наслідками. Наразі, порадіємо за тих, кому в Україні дістанеться лікування, та дочекаємось детальної інформації щодо кількості закупівель та умов надання лікування.

Препарат стане доступний для пацієнтів зі спінальною м’язовою атрофією першого типу в 2023 році. Зазначений лікарський засіб отримуватимуть пацієнти зі СМА, які відповідатимуть критеріям включення до програми (вік, тип хвороби тощо), в тому числі ті, яким буде поставлено діагноз за результатами програми розширеного неонатального скринінгу. Детальні умови отримання пацієнтами цього лікарського засобу буде повідомлено згодом.

Посилання на офіційне повідомлення МОЗ